En parlen: Jordi Moners i Sinyol a l'article "Trons a Remolar, pops a la plaça" de Delta (abril 2008, p. 37) / testimonis orals.
Imatge: La plaça de la Vila, de cara al Mercat actual, després de la riuada de sant Antoni (15-17 de gener de 1898). Al bell mig, el bassal que hi quedava després de pluges o riuades. Font: Fons Josep Monés i Amat- Arxiu Municipal del Prat.
Nota: Relacionat amb "Trons a Remolar, pluja (o aigua) al pla".
Una curiositat que potser t'obre els ulls cap una altra interpretació.
ResponEliminaBuidant el magnífic Diccionari de frases fetes de Joana Raspall i Joan Martí m'he trobat aquesta perla:
- Demà hi haurà pops a plaça: es diu quan un home es grata el cul
Potser té una explicació més escatològica que no pas geogràfica!
Merci per la referència! De la dita "Et pica el cul, sardina a la plaça" també he trobat les variants amb "pops a la plaça", la que indiques, i amb "musclos a la plaça". El que encara no tinc clar és la interpretació d'aquestes gratamentes.
ResponEliminaPop! ... no podria ser pres com l'onomatopeia d'un pet? :-)
ResponEliminaAl Prat aquest refrany s'interpreta a partir de la pluja. Trons a Remolar vol dir pluja al Prat, i quan plovia al Prat es formaven bassals a la plaça, on un podia imaginar la presència de pops. L'escatalogia mai està de més, però! :)
ResponEliminaAra he recordat que el primer cop que m'ho vas explicar vaig interpretar aquests pops com pluja de bombolla, aquella que les gotes esclaten com si fossin petites boles. Podrien recordar el cap del pop, aquestes gotes de pluja.
ResponEliminaEl poder de la imaginació no té límits! I la paremiologia es porta tan bé amb la metàfora!!
ResponElimina