A la dreta hi ha l'índex. Tots els comentaris (i les aportacions de noves dites) seran molt ben rebuts. Gràcies.

Obra oberta



El treball Trons a Remolar. Dites i refranys del Prat de Llobregat ja està publicat, però com s'indica a la introducció (p. 257) es tracta d'una obra oberta, sotmesa a millora i correcció. En aquest apunt del bloc pretenem anar arxivant noves informacions sobre el mateix tema, que ordenarem cronològicament pel moment en què les escrivim.

- 24 de març de 2013: A la pàgina 69 del llibre Refranys de vora mar (Barcelona: Noray, 1995) de Josep Anton Trepat trobem un refrany que mereix constar aquí, ja que fa referència a la Farola del cap del riu, present als registres 30 i 31 del treball publicat: "Bigoti a la farola del Llobregat, llevant o ventada", amb la següent explicació de l'autor: "Els bigotis són l'efecte òptic que fan els rajos de sol en travessar una formació de núvols de mal temps (altocúmulus, altostratus). Veure bigotis al far del Llobregat, segurament a la posta del sol, indicaria, doncs, un empitjorament del temps". En el mateix llibre es recullen d'altres refranys meteorològics molt relacionats amb alguns dels primers registres del treball, que fan referència al temps atmosfèric, precisament. Un d'ells és "Per Santa Llúcia, pluja o sardina", que sembla connectar la sardina amb el mal temps, idea que apuntàvem a l'explicació del registre 37: "Et pica el cul, sardina a la plaça".

- 23 de gener de 2014: "Per exemple, al Prat de Llobregat diuen la frase Vols, vols, vols, és a Sant Boi. Es diu a algú quan no s'implica realment en allò que ofereix o diu ("Vols que vingui a ajudar-te?"). (Informació de Marta Xirinachs)". A la p. 46 de Coneix... Dialectologia a través de la parla del Baix Llobregat d'Àngels Massip i Joana Llordella (s.l.: Edicions del LLobregat, 2011).

- 25 de juliol de 2014: "De millors n'hi ha tancats a Sant Boi". I explica l'autor: "Resposta humorística que es dóna a qui, pensant haver fet una originalitat, fa una bestiesa". Apareix al Refranyer fragatí (Fraga: Ayuntamiento de Fraga, 1987) de Josep Galán Castañ, p. 152.

- 17 de maig de 2018: "fer l'olla" a la p. 71 de Història i curiositats de  les masies del Prat (2014) de Jordi Ramos Ruiz. Segons l'autor, apareix en documents d'inicis del segle XIX, quan es deia que feien la caritat d'alimentar. El DCVB, entre moltes altres expressions, inclou "Fer l'olla: coure el dinar o sopar (Empordà)".

- 7 de febrer de 2019: "anar/venir al Prat": dit per una persona que viu al c. Ferran Puig a una altra que viu al c. Barcelona, entenent "el Prat" com el nucli antic de la població. Frase textual: "Quan vinguis al Prat, passa'm a veure".

- 26 de maig de 2019: "fer més viatges que una cogullada al niu": informat per ma mare Montserrat Malet. L'ocell el pronuncia 'coballada'. No parar d'anar amunt i avall.

- 29 d'agost de 2019: "aquest color sembla de Viladecans": informat per ma mare Montserrat Malet, referit a una cosa d'un color cridaner, que es considerava més aviat vulgar.

- 29 d'agost de 2019: "A Cornellà, cornuts hi ha": informant gran del Prat. Tot i referir-se en aquest cas a Cornellà de Llobregat, el seu origen podria trobar-se en el ball del cornut de Cornellà de Terri.

- 28 de maig de 2020: "Boira a Sant Pere, pagès enrera": es refereix a Sant Pere Màrtir. La recull Jaume Codina a Els pagesos de Provençana (984-1807): societat i economia a L'Hospitalet pre-industrial (1988: 225).
 
- 20 de juny de 2021: "Els del Prat, a la punta ho tenim tot pelat". Informant de cal Cagadéus, del Prat.


2 comentaris:

  1. Dues boníssimes notícies: la publicació en pdf i l'actualització constant d'aquest blog.

    ResponElimina
  2. Gràcies, Víctor. La publicació en pdf és fàcil avui en dia i facilita molt la feina als investigadors, què t'he de dir.
    L'actualització del bloc està oberta. El que no sé és si serà massa constant. Tot dependrà del que gent com tu mateix aneu descobrint, també. :)

    ResponElimina